top of page

A macskák mindig a talpukra esnek - a vajasmacska-paradoxon

A vajasmacska-paradoxon

Azt mondják a macskák mindig a talpukra esnek. A vajaskenyér pedig mindig a vajas oldalával lefelé. Tehát ha egy macska hátára kötünk egy vajaskenyeret a vajas oldalával felfelé és lelökjük a macskát, akkor az elkezd a levegőben forogni. Hiszen a macska a levegőben megfordul, hogy a talpára essen, miközben a vajaskenyér is fordul, hiszen az pedig a vajas oldalával lefelé akar érkezni. Így egy paradoxon jön létre és a macska a föld felett fog lebegni.


Míg a macskák valóban képesek arra, hogy a levegőben megforduljanak, addig természetesen a vajaskenyérnek nincs ilyen képessége. :-)


De hogyan csinálják ezt a macskák? Tényleg mindig a talpukra esnek?


Röviden megválaszolva: attól függ, vannak esetek, amikor nem sikerülne a cilunak megfordulnia, de nézzük meg először, hogyan is működik az egyensúly érzékük és az önigazgató vagy korrekciós reflex (righting reflex angolul, ha valakit jobban érdekel a téma).


Egyensúlyérzék

Röviden összefoglalva az egyensúlyérzék kulcsszereplője a fül. A belső fülekben található 3-3 félkörös ívjárat, melyben folyadék (Endolympha) található. Ez a folyadék a fej mozgatása közben elmozdul, ezt pedig az erre specializálódott receptorok érzékelik majd továbbítják a jeleket az agynak. Így érzékeli a test, hogy éppen merre milyen irányban mozog.



Na és hogyan sikerül a macskának a talpára esnie?


Az egyensúlyérzék és a receptorok segítségével, amely mindig megmondja a testnek, hogy a földhöz képest hogyan/hol helyezkedik el a test. (akkor is, ha az állat nem lát!) A macska először a fejét és a felső testét fordítja pozícióba, miközben a hátsó teste ellentétes irányba mozog. Majd a hátsó testét is átfordítja.





Ahhoz, hogy a talpára érkezzen esés után az állat, bizonyos feltételeknek teljesülni kell:

  • megfelelő magasság: ha túl alacsonyról ugrik/esik a macska megsérülhet, illetve nincs ideje megfordulnia

  • egészségügyi problémák: túlsúlyos, beteg, koordinációs problémával rendelkező állat nem lesz képes talpra érkezni



FIGYELEM:

Minden évben több macskáról hallani, amely súlyos vagy halálos sérülést szenved, mert emeletes ház ablakán kiesik. Ezért mindenképpen legyen bebiztosítva az erkély/terasz macskabiztos hálóval vagy ne engedjük ki a macskát egyáltalán, hogy elkerüljünk egy balesetet. A fentieket ne próbálja ki senki otthon a macskáján, mert balesetveszélyes lehet az állatra nézve.










16 views0 comments
bottom of page