top of page

Te vagy az anyukám? - Avagy felismerik-e a cicák az anyukájukat egy évvel az elválasztás után?

olvasási idő: 2 perc

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy az anyamacskák felismerik a saját kölykeiket a szaguk alapján, de mi a helyzet a kiscicákkal? Emlékeznek vajon az anyjuk szagára egy évvel a szétválasztás után?

Erre próbáltak választ találni az Animal Cognition nevű folyóiratban publikált kutatásban.

Hogyan zajlott a kutatás?

Összesen 58 cicát vizsgáltak meg. A kölykök 15 különböző alomból, 8 különböző anyamacskától származtak. Fontos megjegyezni, hogy nem volt mindegyik állat elérhető az összes vizsgálatnál. Az első teszt 8 hetes korukban történt, mielőtt elválasztották a kölyköket az anyamacskától. Ezután a cicákat örökbe adták és a tesztet megismételték, amikor 4 hónaposak, 6 hónaposak illetve egy évesek lettek.

A teszt során egyidejűleg három pálcikát tartottak az állatok elé és szagoltatták meg velük azokat. A három pálcika közül az egyiket a cica anyjának a testéhez (az állához, arcához, hátához, hasához és anogenitális - azaz a nemi szerv és végbélnyílás környékéhez) dörzsölték. A második pálcikán ugyanezt a módszert alkalmazták egy a kiscicáknak idegen nőstény macskán, a harmadik pedig kontrollként szolgált, tehát ennek nem volt semmilyen szaga. A macskák reakcióit videóra vették ás lemérték az időt, hogy melyik pálcikát mennyi ideig szaglássza.

Az első tesztelés 8 hetes korban történt. Ekkor a cicák több figyelmet szenteltek az idegen macska szagára. Ez feltételezhetően annak tudható be, hogy a saját anyjuk szagát ismerték, ezért inkább az ismeretlen szag keltette fel jobban az érdeklődésüket.

A négy hónapos korban megismételt vizsgálat nem mutatott egyértelmű különbséget. A nőstény cicák nagyjából ugyanannyi időt töltöttek a saját anyjuk szagának szimatolásával, mint az idegen macskáéval. Viszont a hímek jelentősen több időt töltöttek a saját anyjuk szagának szimatolásával.

A hat hónapos és egy éves korban elvégzett teszt hasonló eredményt mutatott. A nőstény és hím cicák egyaránt jobban érdeklődtek a saját anyjuk szaga iránt.

A teszteredmények alapján az feltételezhető, hogy a macskák emlékeznek az anyjuk szagára legalább 10 hónappal az elválasztás után is.

Hogy vajon biológiailag miért lehet előnyükre a saját anyjuk szagára való emlékezésnek, a kutatók feltételezése az, hogy ezáltal elkerülhető, hogy egymással pározzanak. De ez csak egy hipotézis.

 

Reference

Szenczi, P., Urrutia, A., Hudson, R. et al. Are you my mummy? Long-term olfactory memory of mother’s body odour by offspring in the domestic cat. Anim Cogn (2021). https://doi.org/10.1007/s10071-021-01537-w





Recent Posts

See All
bottom of page