top of page

Miért kaparnak a macskák?

olvasási idő: 1 perc


Valószínűleg a leggyakrabban előforduló probléma a cicás háztartásokban a szeretett bútorok karmolászása. Azt előre megsúgom, hogy a Cirmi nem szándékosan teszi tönkre a kedvenc kanapénkat, mert nem ízlett neki a vacsora. :)


Tehát először is had fejtsem ki röviden, hogy tulajdonképpen miért kaparnak a macskák. Ez nem csak a bent tartott állatokra vonatkozik, hanem a kintiekre is.


Biológiai szükséglet:

A macskák a kaparás segítségével megszabadulnak a karmaikon lévő elhalt szarurétegtől. Nem csak a bent élő állatoknak, de a kintieknek is egyaránt szüksége van rá. Ez egy ösztönös, veleszületett viselkedés, amiről nem lehet vagy kell leszoktatni őket.


Területmegjelölés:

A macskák talplabdáiban illatmirigyek találhatóak, aminek köszönhetően a karmolászással ott hagyják a felületen a szagukat, ezáltal megjelölve a területüket. Illetve a karomnyomokkal vizuálisan is jelzik a többi macskának, hogy az ő területére léptek.


Érzelmek kifejezése:

Egy ingerült, felzaklatott, feszült macska a kaparást is használhatja az érzelmei kifejezésére. Ez többmacskás háztartásban fordulhat például elő, ha a cicák nincsenek teljesen harmóniában egymással, de betegséget, fájdalmat is jelezhet.


Mert jól esik nekik:

Kinek nem esik jól reggel ébredés után egy kiadós nyújtózkodás? Ugyanezt a funkciót látja el a kaparás Cirmi cicánál is. Ezért érdemes egyébként a kedvenc alvóhelye közelébe helyezni egy kaparófát vagy kaparóbútort, de erre a következő bejegyzésben kitérek.


Mivel a kaparászás egy alapszükséglet, így lehetetlen erről ,,leszoktatni'' őket. Ehelyett inkább arra törekedjünk, hogy tanítsuk meg nekik, melyik tárgyakat kaparhatják. Erre a legegyszerűbb módszer az ,,igen/nem'' módszer.


Mit értek ,,igen/nem'' módszer alatt?

Minden egyes alkalommal, amikor valamire nemet mondunk (nem, nem kaparhatod a kanapét), adjunk egy igent a macskának. Nem, nem kaparhatod a kanapét, de! - azaz igen -, kaparhatod a kaparófát, ami itt van közvetlen a kanapé mellett. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy próbáljunk meg kompromisszumot kötni őkelmével, mert ő igen is kaparni fog, ha tetszik ha nem.

Egy alternatív megoldás lehet az is, ha levágjuk a karmainak az éleit. Ha valakinek nincs tapasztalata ebben, kérje az állatorvosa segítségét.





bottom of page