top of page

Miért fontos, hogy aktívan játszunk a cicánkkal mindennap?

olvasási idő: 2 perc


Biztosan mindenki látott már életében legalább egy tipikus macskás videót a Youtube-on, amelyben 10-15 percen keresztül csetlenek-botlanak a cicák és teljesen önfeledten játszanak.


Na de miért szeretnek ennyire játszani a macskák?

Amikor játszanak a macskák, felébred a bennük élő vadmacska és a játék által élik ki a vadászatra való igényüket.

Igen, a naponta 10 órát alvó Cirmi cicában valójában egy ''vérszomjas'' ragadozó lapul és ha nem engedi ki a gőzt, akkor azt a bútorokon, lábunkon, kezünkön, növényeinken fogja levezetni.


Miért olyan fontos, hogy a macskánk vadásszon?

Nem csak a testi, de a lelki épségére is oda kell figyelnünk. Nem olyan régen az emberek szinte csak kártevőirtás céljából tartottak macskákat, nem pedig társ/házikedvencként. Emiatt csak a legjobb vadászok voltak képesek túlélni és szaporodni. A macskák esetében - a kutyákhoz viszonyítva - nem történt olyan magas fokú szelektív tenyésztés, tehát a mai macskák tulajdonképpen a legügyesebb vadászok utódai. Emiatt az ösztönös igény a vadászatra a macskákban továbbra is erős.

Egy egészséges macskánál a következő körforgás kell, hogy beteljesüljön:


vadászat -> zsákmány elfogása -> zsákmány megölése -> zsákmány elfogyasztása -> tisztálkodás -> alvás -> és a kör indul újra

Ha nem tud játszani(vadászni) az fokozni fogja benne a feszültséget, hiszen az egyik alapvető szükséglete nem elégül ki.

Ebbe a körforgásba illesszük be a játék fogalmát. A vadászat lesz az, amikor a cica kergeti a játékegeret, elkapja azt, megharapdálja, majd amikor belefáradt tisztálkodik és elszenderül.

Mivel a játék alatt nyilvánvalóan nem fogja megenni a játékait, ezért érdemes az aktív játékidőt etetés előttre időzíteni.


Miért emelem ki az aktív játékidő kifejezést?

Azért, mert az nem elég, hogy csak odadobunk neki egy kis labdát vagy egeret és elvárjuk tőle, hogy majd magától játszik. Milyen zsákmány az, ami nem próbál meg elmenekülni?

Tehát kedves gazdik, vegyük fel a zsákmány szerepét, álljunk fel a kanapéról, vegyük elő a játékpálcát (arra a játékpálcára gondolok, amelyiknek a gazdi tartja az egyik végét, a másikon pedig valami toll vagy plüss játék lóg) és kezdjük el őfelsége előtt lengetni azt a játékot, vegyük fel a kismadár, kisegér szerepét és tornáztassuk meg Cirmit.

Naponta min. 10-15 perc aktív játékidő sokat fog jelenteni, ezt megígérem. :)



15 views0 comments
bottom of page