top of page

Mi alapján válasszunk kaparófát/kaparóbútort és hová érdemes tenni ezeket a házban?

olvasási idő: 2 perc


Ahogyan minden ember különbözik, úgy igaz ez a macskákra is és a kaparászási igényükre is. Vannak cicák, akik kinyújtózkodva, akik két lábon állva szeretnek kaparni. Aztán vannak cicák, akik inkább szőnyeget kaparnak, vannak inkább kartonpapírt kaparó cicák és még sorolhatnánk.


Tehát vegyük sorra, hogy milyen szempontokat is kell figyelembe vennünk, amikor kaparóbútor vásárlására kerül a sor és hogy hová is érdemes ezeket helyezni, hiszen hiába választjuk ki a megfelelő kaparóbútort, ha azt eldugjuk a ház egyik sarkába, ahol sem a macska, sem a gazdi nem fordul meg sűrűn.


Melyik helyiséget preferálja a cica kaparásra?

Említettem az előző blogbejegyzésben, hogy érdemes a cica kedvenc alvóhelye mellé tenni egy kaparófát, mert szeretnek ébredés után nyújtózkodni és kaparni. Így szundi után azonnal ott van a felület, amit nyugodtan kaparhat Cirmi. Még jobb, ha olyan kaparófája van a cicánknak, amin tud aludni és egyaránt kaparóalkalmatosság is.

Ha például szereti a kanapét kapargatni, akkor a kanapé mellé érdemes tenni egy kaparófát, vagy, amikor nem használjuk éppen a kanapét, akkor arra tehetünk egy kaparó szőnyeget, ezzel megvédve az ülőgarnitúra felső részét.

Mint azt említettem, a cicánk a kaparással a területét is jelöli, tehát azokat a helységeket fogja ,,jelölni'', ahol a gazdik is sokat megfordulnak, hiszen ő is a család tagja, ezért szeretné, ha az ő szaga is ott lenne a bútorokon. Ezért mindenképpen tegyünk oda is kaparóbútort, ahol a család sok időt tölt el. Ez általában a nappali, konyha vagy hálószoba szokott lenni.

A konyhában például jó ötlet lehet egy kaparófa, aminek a tetején tud is ülni vagy feküdni a cica, és biztonságos távolságból figyelheti a gazdit, amíg főz, hiszen kíváncsi természetűek és szeretnek a távolból megfigyelni. Ezt a tulajdonságukat kihasználva szívesen ajánlom azt is, hogy ablak mellé tegyünk kaparófát, amiről tud az ablakból kifelé nézni, Ez az ablak az ő tévéjük és a kinti világ a tévéműsoruk. :)


Milyen anyagú tárgyat, felületet szeret kaparni a macskánk?

Ez eltérő lehet minden macskánál. Ha szívesen kaparássza a szőnyeget, akkor egy kaparószőnyegbe mindenképpen fektessünk be.

Sok cica szívesen kaparja a manapság olyan népszerű kartonból készült kaparóbútorokat is, amelyek olcsón beszerezhetőek.


Milyen testtartást vesz fel a macska kaparás közben?

Ha két hátsó lábon állva szeret kaparni Cirmi cicánk, akkor egy kaparóoszlopot mindenképpen szerezzünk be neki.

Ha inkább kinyújtózva kapar, akkor kaparószőnyeg lehet a megfelelő számára.

Ezenkívül találunk különböző formájú, alakú kaparóoszlopokat, ha a cicánk ezeket preferálná.


Tervezzük meg előre, hova és mekkora kaparófát vagy kaparóbútort szeretnénk beszerezni.

Egyértelműen nem szeretnénk, ha az új, hiper-szuper, csili-vili, két méter magasságú macskapáholy nem fér be az adott helyiségbe. :)

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page