top of page

Karácsonyi tudnivalók

olvasási idő: 3 perc



Karácsonyfa

Sokakban nagy kérdést vet fel, hogy igazi vagy műfenyő mellett döntsenek, és talán mái napig inkább az igazi fát vásárolják meg a legtöbben. Azonban a fenyőfa nem veszélytelen macskás háztartásokban.


Lássuk milyen érv áll az igazi/élő karácsonyfa mellett?

Mindenki számára ismerős az a légkör, amikor a nappali közepén áll a fa, feldíszítve, a szobát belepi a fenyőfa illata, együtt a család és mindenki Kevint nézi a tévében. Érthető, hogy sokan mái napig a valódi fát részesítik előnyben.


De nézzük, milyen érvek állnak a fenyőfa ellen?

1) tűlevelek: a fa szinte azonnal elkezdi hullajtani a leveleit, amit mindenhol széthordunk a szobában, óvhatatlan, hogy a macskák ne nyeljenek le egy levelet sem. És gondoljunk bele, mi történhet ezekkel a tűlevelekkel a macska gyomrában? Ezek a levelek élesek, nem emészthetőek könnyen és mindent megroncsolnak, ami az útjukba kerül, ezen felül mérgezőek a macskák számára, májkárosodást és akár halált is okozhat.


2) Víz a fa alatt: néhányan a fát vödörben tartják, amelybe vizet öntenek. Ez a víz mérgező a macskáknak (és kutyáknak is), ezért mindenképpen akadályozzuk meg, hogy ebből igyanak az állatok!


3) Ez egy fa: azaz, egy igazi fa a ház közepén, amire a macska úgyis fel akar majd mászni, hiszen biológiailag erre lett programozva.


Egy műfenyő már kevésbé lesz vonzó a cicák számára, ezért ha lehetőség van rá, inkább azt vásároljunk.


Néhány tipp, hogy ha mégis igazi fánk van, hogyan tartsuk macskabiztosan:

  • Díszek: a gömbdíszekre tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy macskajátékok. Nehéz egy cicának ellent mondania egy csillogó, lógó gömbnek. Próbáljuk meg a lógó díszeket elkerülni, kössük fel őket annyira közel az ághoz, hogy ne lógjanak, hanem stabilan legyenek rögzítve a fa ágához. Emelett a fadíszek vagy műanyag díszek szintén kevésbé vonzóak egy macska számára, mint egy csili-vili boa.

  • Narancs, és citrusfélék: sokan tudják, hogy a citrusfélék szaga elrettentően hat a macskákra. Nem szeretik a szagát. Ha a fa alljára fellógatunk pár szárított narancsot és citromot az távol fogja tartani a cicát a fától.

  • Mozgásérzékelő légfúvó: azoknak, akik biztosra akrnak menni, beszerezhetnek egy mozgásérzékelő légfúvót, ami levegőt fúj a macskára, ha a közelébe megy. Ez szintén távoltartja a cicát a fától.

  • Rögzítsük a fát: ha mégis ráugrana a macska a fára, borulni fog vele együtt minden. Ha lehetőség van rá, rögzítsük a fát a falhoz vagy plafonhoz, ez meg fogja tartani, ha Cirmi éppen Tarzant játszana.

  • Nem/Igen szabály: (már említettem itt: https://www.macskalogia.com/post/mi%C3%A9rt-kaparnak-a-macsk%C3%A1k). Ha nem engedünk meg valamit a macskának, kompromisszumra kell jutni vele. Tehát, nem engedjük meg, hogy felmásszon a fára, de helyette a fa közelébe beteszünk neki egy extra macskabútort vagy egy extra kaparót. Természetesen olyan távolságba, hogy arról ne tudjon átugorni a fára. :)


Karácsonyi dekoráció

Az ehető és törékeny díszekről


Sokan szeretik a fát saját készítésű díszekkel dekorálni. Népszerűek például a nyerstésztából sütött díszek, viszont ezek macskáknál a magas sótartalmuk miatt hányást, hasmenést és görcsöket okozhatnak, ha lenyelik azt.

Legyünk óvatosak az olyan díszekkel, amelyek könnyen eltörhetnek, pl. üveggömbök, mert a szilánkokat a háziállatok lenyelhetik, ami által megsérülhet a torkuk, nyelőcsövük és belszerveik.

Csomagolópapír és egyéb dekorelemek (szalagok, masnik) lenyelés esetén emésztési problémát okoznak, vagy a nyelv köré tekeredhetnek.


A dekorációhoz tartoznak bizonyos ünnepi növények is, azonban ezek sem teljesen veszélytelenek a háziállatokra.


Mikulásvirág:

Ha a cica megrágja és lenyeli egy részét a virágnak, hányás és étvágytalanság fordulhat elő nála. Ez a növény enyhén mérgező, a fenti tünetek egy-két órán belül elmúlnak. Ha mégsem múlnának el, forduljunk állatorvoshoz.

Ha észrevettük, hogy a macska megrágta a növényt, csökkentsük az eledelét a következő pár órára.


Magyal:

A lenyelt bogyók vagy levelek erős hányáshoz és hasmenéshez vezethetnek. A tövisek a növényen megsérthetik az állat száját, torkát, nyelvét és ajkait.

Ha a macska fogyasztott ebből a növényből, akkor próbáljuk meg óvatosan vízzel megtisztítani a száját. Ezenkívül tegyünk elé vizet vagy tejet egy tálkába, ha iszik, az segíteni fog megnyugtatni a bőrt.


Fagyöngy:

A növény szára, bogyói és levele enyhén mérgezőek.

A lenyelt fagyöngy hányást és étvágytalanságot okozhat. A hányás miatt fenn áll a kiszáradás veszélye.

Állatorvosi kezelésre leginkább fiatal vagy idős állatoknak van szüksége.


Az ünnepi asztal körül

Biztosítsuk, hogy csoki, diófélék vagy alkoholos italokhoz (tojáslikőrhöz sem) nem fér hozzá a macska. Ne adjunk csontot vagy halszálkát az állatoknak, mert ezek veszélyesek, ha megeszik.

Azt tanácsolnám még, hogy az ünnepek alatt is tartsuk a cicákkal a napi rutint, tehát az etetési idő se változzon.


Remélem segítettek a fenti tippek és hogy sikerül biztonságossá tenni a karácsonyi ünneplést a négylábú családtagok számára is.



Mindenkinek békés, boldog és sok-sok dorombolással teli ünnepeket kívánok!






29 views0 comments
bottom of page